
Jest autorem kilku książek, aktywistą oraz dziennikarzem i profesorem dziennikarstwa. Jego publikacje są cenione zarówno przez czytelników (wiele jest bestsellerami) oraz krytyków, o czym świadczy wiele zdobytych nagród.
Michael Pollan - W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców
W tej książce autor podejmuje temat przemysłu żywnościowego i współczesnych metod produkcji jedzenia. Dość krytycznie podchodzi do niektórych, ciągle zmieniających się zaleceń żywieniowych proponowanych przez ekspertów. Proponuje powrót do bardziej tradycyjnej diety stosowanej przez naszych przodków, która może najprostszym a zarazem najskuteczniejszym wariantem zdrowego odżywiania.
W Stanach Zjednoczonych książka utrzymuje się od dwóch lat na liście bestsellerów The New York Timesa.
Link do księgarni
Recenzja na polityka.pl

Michael Pollan - Jak jeść. Przewodnik konsumenta
Zawiera wiele wskazówek, pokazujących jak się odżywiać oraz jak się nie odżywiać. Porady poparte są oczywiście badaniami naukowymi. Autor przestrzega przed produktami stworzonymi po to żeby zachęcać do kupna kolorowym opakowaniem. Proponuje zastanowić się czy kupowany produkt jest czymś co moglibyśmy kupić nawet wieki temu, czy może wytworem technologii produkcji żywności powstałym kilka/kilkanaście lat temu.
To interesująca i dobrze napisana lektura, która zmieni nasz pogląd na żywność w sklepach.
Link do księgarni
Brian Wansink
Jest profesorem z dziedzin zachowań konsumentów oraz dietetyki, nazywanym też Sherlockiem Holmesem zachowań żywieniowych. Jego badania skupiają się na tym jak nasze otoczenia wpływa na to co jemy i ile jemy.

Brian Wansink - Beztroskie jedzenie. Dlaczego jemy więcej, niżbyśmy chcieli?
Autor pomaga nam rozprawić się z negatywnymi nawykami żywieniowymi prowadzącymi do przejadania. Książka może wspomóc każdą dietę, dzięki czemu utrzymanie zdrowej wagi i odpowiedniej ilości przyjmowanych kalorii będzie stawało się coraz łatwiejsze. Nie chodzi o to żeby na siłę opierać się niezdrowemu jedzeniu, na które mamy wielką ochotę, lecz o to żeby zmienić nastawienie i jeść zdrowo w zgodzie z samym sobą.
Link do księgarni
Jean Carper
Dziennikarka medyczna, felietonistka oraz rzeczniczka praw konsumenta. W jej dorobku znajdują się 24 książki (w tym kilka bestsellerów) i większość z nich związana jest ze zdrowym odżywianiem. Jest uważana za "wiodący autorytet w zdrowiu i żywieniu".
"Jean Carper jest jednym z najbardziej godnych zaufania autorytetów w dziedzinie nauki nad poprawą zdrowia za pomocą środków naturalnych. Polecam jej książki absolutnie wszystkim".
- dr nauk medycznych Andrew T. Weil, University of Arizona School of Medicine.

Jean Carper - Stop Starzeniu
Zdecydowanie wyjątkowa lektura. Znajdziemy w niej porady jak spowolnić niechciane procesy starzenia w całym organizmie. Kluczem do celu jest to co spożywamy. Opisane są pomocne witaminy, minerały, antyoksydanty, zioła oraz inne substancje powstrzymujące proces starzenia. Informacje są ściśle poparte setkami badań naukowych i nie ma tu mowy o nieścisłościach.
Pozycja ta nie bez powodu stała się nagradzanym bestsellerem .
Link do księgarni

Jest to bardzo przydatna książka publikująca dowody skuteczności naturalnych metod leczenia. Pokazuje, że żywność i naturalne suplementy mogą być także dobrze działającymi lekarstwami na wiele powszechnych dolegliwości jak między innymi podwyższony cholesterol, problemy z układem krążenia, wątrobą czy depresja. Możemy tu znaleźć fascynujące a jednocześnie naukowo zweryfikowane historie ludzi, którzy zdołali wyleczyć się z różnych schorzeń za pomocą medycyny naturalnej.
Link do księgarni
Inne książki Jean Carper
Czytałam książkę Jean Carper "Apteka żywności" i bardzo mi się podobała
OdpowiedzUsuńPolecam również Annę Bogacką "Zdrowie na talerzu" oraz Gillian McKeith- wszystkie jej książki.
OdpowiedzUsuńpolecam również książkę Davida Servan-Schreibera pt. Antyrak. W książce jest lista produktów, które mają dobre działanie antynowotworowe. Autor również pisze, które produkty warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością (np. truskawki, maliny, warzywa), a które można kupować w normalnych sklepach (cytrusy, ananasy)
OdpowiedzUsuńRównież gorąco polecam tę książkę. Mnie bardziej zastanowiło to, jak produkty zbożowe i sposób ich przygotowania wpływa na procesy nowotworowe.
UsuńCzytałam też książki o diecie dla poszczególnych grup krwi, ale nie wiem na ile można tym teoriom zaufać.
Jeśli bawią Was zabawy w blogowe łańcuszki i tagi zapraszam tutaj: http://badzzdrowa.blogspot.com.au/2012/05/tag-wiem-co-jem.html
Dołączam do czytelików bloga :)Ciekawe propozycje szczególnie "Przewodnik konsumenta"
OdpowiedzUsuńo pierwszym autorze nie słyszałam, ale muszę doczytać...a zna ktoś książki św.Hildegardy? przymierzam się do zakupu ale się póki co waham. Moją pierwszą książką o zdrowym odżywianiu się jet pozycja Reginy Naumann- "Nie tylko witaminy"- też godna polecenia
OdpowiedzUsuńa ja polecam B. Cyran odnowa na tależu
OdpowiedzUsuńJa polecam książkę "Apteka żywności", naprawdę uczy i otwiera oczy na wiele spraw związanym ze zdrowym odżywianiem
OdpowiedzUsuńa ja polecam ciało i ducha ratować żywieniem
OdpowiedzUsuńlekarka ewa dąbrowska leczy ludzi warzywami i owocami
ja ostatnio jestem dużą zwolenniczką gotowania na parze, a do tego nie potrzeba dobrych przepisów a jedynie dobry parownik :) sama zainwestowałam w ten marki philipiak i musze przyznać że sprawdza się bez zarzutu :)
OdpowiedzUsuńo widzę, że osoba powyżej również używa produktów marki Philipiak. Mąż na rocznicę zrobił niespodziankę i ukłon w stronę naszej kuchni i zakupił komplet garnków. Są naparwdę świetne i potrawy wychodzą przepyszne. Jest mamą maluszka, więc tym bardziej zwracam uwagę na to co i w cyzm gotuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam lektury Michała Tombaka, od tego zaczela sie moja droga.
OdpowiedzUsuńDziękuję za poleconą lekturę. Na pewno skuszę się na kilka propozycji z tych, które podałaś. Może teraz mogłabyś polecić jeszcze inne?
OdpowiedzUsuńAndrzej Janus NIE DAJ SIĘ ZJEŚĆ GRZYBOM KANDIDA polecam tę książkę ludziom z wrażliwym jelitem. Plus Tombaka i można sobie dużo pomóc.
OdpowiedzUsuńświetne książki, czytałam wszystkie :) Polecam też tę http://lovebooks.pl/9788363682026/Jedzenie-to-leczenie-Czyli-prosty-przepis-na-zdrowie-i-szczupla-sylwetke.html
OdpowiedzUsuńPolecam jeszcze taką książkę: http://www.tobio.pl/ekologiczna-apteczka-warzywna-cz-ii.html Są 3 tomy :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię ksiązki Carpera :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń