piątek, 30 marca 2012

Dlaczego zdrowe odżywianie?

zdrowe naturalne kozyTo pytanie mogą zadawać osoby, które nie są przekonane do zdrowego odżywiania i nie bardzo przejmują się tym co jedzą. Często spotykam się ze stwierdzaniami "odżywiam się normalnie i jestem zdrowy/zdrowa". Myślę, że dobrym podejściem do tematu było by przeformułowanie pytania na "Jaki sposób odżywiania powinien być traktowany przez nas jako normalny?". Chciałbym przekonać wszystkich, że to właśnie "zdrowe odżywianie" jest tym normalnym, a to co większość ludzi spożywa w dzisiejszych czasach jest co najmniej "dziwnym" dla naszych organizmów.

Żywność kupujemy zwykle w sklepach, supermarketach. To jak ona powstaje stało się w przeciągu ostatnich kilkudziesięciu lat bardzo szerokim tematem. Zamiast produktów tradycyjnego rolnictwa, które było jedyną metodą produkcji żywności przez ostatnie tysiące lat, kupujemy przetworzone dzieła inżynierii naukowej. Produkcja taka jest nastawiona zwykle na niskie koszy i wysoką wydajność, co wiąże się z wysokim stopniem przetworzenia i utratą wielu ważnych składników. Nie są to tylko witaminy i minerały, ale także np. składniki fitochemiczne, korzystne kwasy tłuszczowe czy błonnik.

jedzenie w puszkach, niezdrowe jedzenieMetoda produkcji żywności zmieniła się więc dość drastycznie, jednak nasze organizmy przez setki tysięcy lat przystosowywały się do spożywania stosunkowo mało przetworzonego jedzenia - tego co było aktualnie dostępne w naturalnym środowisku. Czy więc normalnym jest "zdrowe odżywianie", czyli spożywanie tego do czego jesteśmy przystosowani, czy może "normalne odżywianie", czyli spożywanie tego co serwuje nam przemysł żywnościowy, który drastycznie zmienił zawartość składników odżywczych w pokarmach?


Czy odżywiając się "nie zdrowo" rzeczywiście jesteśmy zdrowi? Warto zauważyć ile osób narzeka na brak energii, ciągłe przemęczenie, problemy ze skupieniem, choroby przewlekłe. Żeby się przekonać jakie korzyści niesie ze sobą "zdrowe odżywianie", należy po prostu spróbować. Na efekty trzeba trochę poczekać, ale na pewno je zauważymy i już nie będziemy chcieli wrócić do tego co jedliśmy wcześniej.

9 komentarzy:

  1. Chciałabym jeszcze dodać, że ci którzy odżywiają się "normalnie", czyli spożywają wysoko przetworzoną żywność w końcu kiedyś poniosą tego konsekwencje. W końcu nowotwory, choroby układu krążenia, czy cukrzyca są związane z nieprawidłowym odżywianiem. Szkoda tylko, że mało ludzi jest tego świadomych...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie powiem. Odżywiam się niezdrowo, lecz pokusa na niezdrowe jedzenie jest jednak wielka ;p typu cola, czipsy, itp : ] Ale trzeba się w końcu za siebie wziąć : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Przede wszystkim zacznijmy zwracać uwagę na to co jemy i ile jemy.Jeśli połączymy zdrowe odżywianie z aktywnością fizyczną to napewno nie tylko poprawimy samopoczucie, ale wzmocnimy cały swój organizm. Wszystkie cenne rady na temat zdrowego stylu życia znajdziemy w diecie strukturalnej Dr Bardadyna.

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie odżywiam się w miarę ok.Coraz zdrowiej,zrezygnowałam z białego pieczywa,piję więcej wody.Ale nie wiem jak zacząc dalej.Moja mama zazwyczaj robi obiad,kiedy nie chcę jeść np.kotleta cała rodzina myśli,że się odchudzam,a ja chcę po prostu jeść zdrowiej.Nie wiem jak przejść na całkowicie zdrowe odżywianie i jak im to wytłumaczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotlet niekoniecznie musi być niezdrowy. Zapewne jest zdrowszy od pęta kiełbasy/kto wie co jest w kiełbasie/. Mięso dostarcza białka, bez białka trudno żyć, szczególnie dla młodych organizmów jest polecane. Dostateczna porcja warzyw do kotleta jest niezbędna. Każdy rodzaj warzyw jest ok. Surówka z kiszonej kapusty, gotowana kapusta, buraczki etc.
      Myślę, ze początek masz dobry. Popadnie w skrajności nie jest "zdrowe".Powolna zmiana sposobu odżywiania gwarantuje zaakceptowanie przez organizm , takiego sposobu na życie. Dodaj do tego ruch, w dowolnej formie, od spaceru, biegu do systematycznych ćwiczeń, a wszystko będzie OK. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Zgadzam się w 100% Dla mnie zdrowe odżywianie jest czymś naturalnym, wybieram wysokiej jakości produkty, których smak nie może równać się ze sztucznym jedzeniem. Są pyszne, naturalne, czuję, że jem naturalny jogurt, a nie serek z truskawką w proszku!
    Każdy powinien zdrowo się odżywiać! Ja wprowadziłam taką kuchnię w swoje życie, a teraz przekonuję do niej całą rodzinę, z pozytywnym skutkiem!

    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mówi się o diecie owocowo- warzywnej ( pani dr Ewa Dąbrowska, dr Sławomir Spandoeck ) A ja polecam wszystkim Juice Plus. Jest to coś najlepszego poza soczystymi warzywami i owocami zdjętymi z krzaczka. Kto ma w dzisiejszym świecie czas na przygotowanie 5 porcji co dzień warzyw i owoców. A tu mamy 9 różnych warzyw i 9 różnych owoców gotowe. Robi to firma ze Szwajcarii. Jest to do dostania w 30 krajach na świecie i od kilku lat w Polsce. Ma w sobie tysiące wtórnych substancji roślinnych np. antyutleniacze Liczne badania na uniwersytetach w USA, Anglii, Australii Biodostępność- Układ odpornościowy i stany zapalne - Stres oksydacyjny i ochrona komórek- Ukrwienie- Zdrowe zęby- Ciąża- Zdrowie skóry- Badania z udziałem dzieci i młodzieży REWELACJA Zainteresowanych zapraszam po informacje. whiteape@interia,pl
    https://www.youtube.com/watch?v=PS89EDUc3xM

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawiązując do treści tego artykułu chciałbym zwrócić uwagę na bilansowanie diety i sprawdzanie jak nasz jadłospis jest zbilansowany za pośrednictwem dziennika diety ze strony: http://dietomat.pl/jadlospis

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto jeść zdrowo i naturalnie :)

    OdpowiedzUsuń