piątek, 6 kwietnia 2012

Co zawiera sól morska? Znacznie więcej niż zwykła sól kuchenna

sól morska, zdrowe odżywianiePytanie wydaje się banalne i wielu powie, że sól morska to po prostu sól, taka jak kuchenna tylko o trochę innym smaku. Odpowiedź jest jednak dużo ciekawsza. Okazuje się, że sól morska zawiera prawie wszystkie pierwiastki występujące na ziemi. Można się trochę przestraszyć, bo zapewne nikt by nie chciał „smakować” losowych pierwiastków wybranych z tablicy Mendelejewa. Na szczęście nie ma powodów do obaw, ponieważ większość z nich jest tam w śladowych, nieznaczących ilościach. Te które są w ilościach znaczących to głównie mikroelementy. Sól morską możemy więc używać zamiast tradycyjnej soli kuchennej, ale słowo możemy jest tutaj złym określeniem, gdyż zaraz pokażę, że właśnie powinniśmy jej używać.

Zamiast sodu

Sól kuchenna (warzona) jest dla nas głównym źródłem sodu. Nic dziwnego, w końcu zawiera prawie wyłącznie chlor oraz sód. Czy to dobrze? Dla większości z nas nie, ponieważ zwykle nadużywamy soli, dostarczając zbyt dużych ilości sodu (który jest między innymi przyczyną nadciśnienia). Właśnie to daje soli morskiej przewagę. Sód także występuje w niej dość obficie, jednak obok innych mikroelementów, głównie magnezu, potasu i wapnia, dlatego jest go mniej.

Przeciętnie w Polsce spożywa się około 7g soli dziennie, co dostarcza nam nadmierną ilość sodu. Użycie soli morskiej daje podwójną korzyść: ograniczamy nadmiar sodu, a zamiast niego dostarczamy pierwiastki, których często nam brakuje. Dla przykładu, z podanymi wcześniej siedmioma gramami soli morskiej przyjmiemy około 300mg magnezu, co pokryje prawie całe zapotrzebowanie na ten mikroelement. Warto dodać, że w soli morskiej naturalnie występuje jod, który do tradycyjnej soli musi być sztucznie dodawany. Oczywiście nie możemy traktować soli morskiej jako świetny suplement, gdyż zawartość sodu, mimo że mniejsza, w dalszym ciągu jest spora.
Ryzyko negatywnych konsekwencji związanych z nadużyciem sodu, jest związane z tym jak dużo dostarczamy sodu, w stosunku do potasu[3] – im więcej sodu, w porównaniu do potasu (zawartym w soli morskiej), tym gorzej dla naszego zdrowia.
Jeżeli spożywamy powyżej 5g soli kuchennej dziennie, zmiana na sól morską będzie - obok ograniczenia jej spożycia - bardzo dobrym wyborem.
Przedstawię jeszcze wykres zawartości kilku mikroelementów w soli kuchennej warzonej i morskiej:
Wykres zawartości mikroelementów w soli morskiej (sód, magnez, wapń, potas).

Na co zwrócić uwagę, kupując sól morską?

Warto wspomnieć o jednej ważnej rzeczy. Spotkałem się z produktami nazwanymi solą morską, które mimo tego nie są tym, czego oczekujemy. Są mianowicie samym chlorkiem sodu, oddzielonym od soli morskiej, który będzie dla nas praktycznie tym samym, co sól kuchenna (warzona). Aby wiedzieć, czy produkt jest pełnowartościową solą morską można spojrzeć na zawartość sodu która powinna wynosić około 30%, lub na skład, w którym nie powinien się znajdować chlorek sodu (NaCl).


Źródła

15 komentarzy:

  1. często stosujemy w domu sól morską- widziałam w sklepach też taką z młynkiem i chyba to też fajne rozwiązanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa grafika o rodzajach soli:
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=409835249089835&set=a.119206958152667.20708.115699341836762&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  3. elo elo spoko ta sól morska

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za BZDURY piszecie z tą solą ! To zwykłe GŁUPOTY wyssane z palca tego co to tutaj opublikował. Sól to jest od zawsze związek chemiczny o wzorze NaCl i KAŻDA sól jadalna dla człowieka zawiera ten związek i tak musi być bo inaczej nie nazywała by się sól jadalna. Morska sól zawiera mniej NaCl niż sól kamienna lub warzona, ale nadal jest podstawowym składnikiem soli morskiej. Takie PIEDOŁY piszecie, że aż strach to czytać ! Ktoś przeczyta to i będzie łyżkami jadł sól morską. A to doprowadzi go zawału serca tak samo szybko jak zwykła sól kuchenna zwana kamienną (gruba sól) lub warzoną (drobna sól). Związek chemiczny o nazwie JOD jest w każdej soli ! Tyle, że jest go mniej w soli warzonej (drobna sól) i dlatego dodaje się do niej związku chemicznego zawierającego JOD. Ten związek nie jest ani trujący ani szkodliwy - występuje naturalnie w przyrodzie, chociażby...w każdej soli. Czasami jest go mniej niż dzisiejsze normy nakazują i dodaje się go do soli (sól jodowana). A czasami (najczęściej tak jest !) jest go tyle, że nie potrzeba go dodawać. Ludzie ! Nie wierzcie w TAKIE GŁUPOTY co tu wypisują !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bzdury to Ty wypisujesz... Od kiedy sol to wylacznie NaCl?! Sprawdz moze sobie definicje soli. I od kiedy jod jest zwiazkiem chemicznym? I skad niby mialby sie wziasc w soli kamiennej? Czlowieku, Ty nie masz pojecia o podstawach chemii wiec moze lepiej sie nie wypowiadaj. "Zwiazek chemiczny o nazwie jod wystepuje w kazdej soli" No prosze...

      Usuń
    2. JOD nie jest związkiem chemicznym, o czym wie każdy przeciętnie rozwinięty osobnik

      Usuń
    3. "Aby wiedzieć, czy produkt jest pełnowartościową solą morską można spojrzeć na zawartość sodu która powinna wynosić około 30%, lub na skład, w którym nie powinien się znajdować chlorek sodu (NaCl). "
      Powyższe stwierdzenie jest totalną głupotą, jakoby w soli morskiej nie mogło być chlorku sodu. Przedmówca pisząc o jodzie najpierw sie pomylił, nazywając go związkiem, dalej jednak pisze o związku zawierającym jod, jego błąd nie ma znaczenia dla istoty rzeczy, a wy się tylko czepiacie.

      Usuń
  5. Sól MORSKA zawiera co najmniej 70 % NaCl i to co tu piszecie to są GŁUPOTY dla naiwnych tępaków co to czytają. Wystarczy kliknąć w te linki co tu podajecie i jest jak wół podany skład chemiczny soli morskiej. Co najmniej 70 % soli morskiej to NaCl i inaczej być nie może. SÓL to jest sól sodowa, czyli NaCl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się - sól morska ma ponad 70% chlorku sodu (NaCl)i nie stoi to na przeszkodzie temu, aby zawierała tyle pozostałych składników ile zaznaczono na wykresie. Następnym razem proszę dokładniej przeanalizować temat przed napisaniem niemiłego komentarza.

      Usuń
    2. sam jesteś tępakiem bo też toczytasz

      Usuń
    3. Słuchaj Anonimowy specu od soli kuchennej: jeżeli autor artykułu pisze, że w 100g soli morskiej ma być 30g sodu, to ile będzie wtedy soli kuchennej NaCl? Jakieś 70%?
      Główne składniki soli morskiej w 100 g:
      chlor 51,6 - 55,8 g
      sód 33,10 - 35,30 g
      magnez 0,38 - 0,68 g
      wapń 0,04 - 0,18 g
      potas 0,08 - 0,18 g
      siarczan 0,87 - 2,10 g
      żelazo 0,80 - 1,60 mg
      mangan - poniżej 0,005 mg
      cynk 0,37 - 0,72 mg

      Usuń
    4. Wkleiłeś no i wymądrzasz się, ale tu nie o to chodzi.Tu ktoś chce udowodnić że sól morska jest zdrowsza od soli warzonej czy innej, bo w całym swoim składzie jest mniej sodu, za to zawiera więcej mikroelementów. Czyli inaczej mówiąc jest mnie soli w soli. Skoro jest jej mniej, to aby uzyskać pożądany efekt smakowy, trzeba jej wsypać więcej. I tak koło się zamyka, gdyż kubków smakowych nie da się oszukać. To samo jest z brązowym cukrem trzcinowym, który też jest mnie słodki od białego rafinowanego, a przez to rzekomo mniej szkodliwy. Tak więc ani brązowy cukier, ani sól morska nie są wcale zdrowsze niż inne odmiany.

      Usuń
  6. Sól wydobywana z ziemi też była kiedyś ( MORSKA )

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedna uwaga: średnie spożycie soli w Polsce nie wynosi 7g dziennie. wynosi 15g dziennie. Towarzystwa Kardiologiczne zalecają spożywanie 6g - więc, gdybyśmy spożywali 7 to i tak byłoby dość mało. Zachęcam do zapoznania się z badaniami, prowadzonymi na grupie 3681 osób przez 8 lat. Badania wskazują na to, że spożywanie nawet kilkunastu gramów soli dziennie nie przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, a spożywanie zbyt małej ilości soli może nam szkodzić. To prawda, że sól morska jest zdrowsza: po pierwsze ze względu na zawartość innych pierwiastków, po drugie dlatego, że nie jest poddawana takiej obróbce chemicznej i fizycznej jak sól rafinowana, do której dodaje się wybielacze i substancje suszące, a także poddaje działaniu bardzo wysokiej temperatury. http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Polscy-naukowcy-obalili-zywieniowy-mit,wid,13554032,wiadomosc.html?_ticrsn=5&smg4sticaid=6117e1

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawartość Na Cl w każdej soli morskiej, także tej z morza Martwego to ok.98%.

    OdpowiedzUsuń