wtorek, 8 lutego 2011

Tłuszcze trans - niepozorny zabójca

frytki szkodliwe tłuszcze trans niezdrowe Powszechnie uważa się że tłuszcze roślinne są zdrowe i jest to prawda, jednak ich pochodne - tłuszcze trans - bardzo niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Powstają w wyniku obróbki chemicznej (np. utwardzanie tłuszczu do produkcji margaryny) lub termicznej.
Od chorób serca, poprzez otyłość, do obniżenia sprawności mózgu - ich pole działania jest bardzo rozległe.

Artykuł zdradzający szczegóły:
http://szczuplejsza.pl/content/view/373/163/

I artykuł naświetlający ich wpływ na mózg:
http://psychologicznie.wordpress.com/2009/05/28/15/

1 komentarz:

  1. Tłuszcze mięsne są o wiele, wiele gorsze. Jedzenie mięsa jest powodem większości chorób cywilizacyjnych, np. cukrzyca, otyłość, rak jelita.

    OdpowiedzUsuń