Taki chleb będzie dobrym wyborem. |
Mąkę przetwarza się oddzielając większe cząstki pochodzące z łuski i zarodka ziarna od białego proszku zawierającego głównie węglowodany i białko. Czym bardziej przetworzona mąka, tym mniej w niej części pochodzących z zarodka i łuski, a mąka jest drobniejsza i bielsza. Wydawać by się mogło więc, że odrzucane części są odpadkami, jednak nie jest tak w kwestii zdrowotnej - wszystkie witaminy i mikroelementy zgromadzone są właśnie w zewnętrznej części ziarna oraz w zarodku. To przekonujący argument, aby wybierać produkty z pełnego ziarna, ale bardziej przekonujące będą pewnie liczby, które pokażą, że różnice w zawartości cennych składników między mąką pełnoziarnistą a białą są ogromne.
Wykresy przedstawiają zawartość poszczególnych składników. Wartości w miligramach, chyba że w nawiasie podana jest inna jednostka. Kliknij na wykres, aby powiększyć.
Mikroelementy:
Witaminy:
Szczerze mówiąc, robiąc wykres nie spodziewałem się, że różnice będą aż tak duże :) Myślę, że nie ma się co zastanawiać - produkty pełnoziarniste - chleb razowy, makaron pełnoziarnisty, mąka pełnoziarnista - są podstawą zdrowej diety. Najlepszy chleb możemy upiec sami.
Więc czego jest mało w przetworzonej mące? Prawie wszystkiego co cenne dla naszego zdrowia.
Warto pamiętać że produkty pełnoziarniste zawierają również substancję
OdpowiedzUsuńprzeciwodżywcze! Np. kwas fitynowy który utrudnia przyswajanie żelaza,
cynku, magnezu i wapnia. Najzdrowszym źródłem węglowodanów chyba jednak
są warzywa, uzupełniane owocami.
"Do niedawna uważano, że kwas fitowy może utrudniać przyswajanie minerałów z pożywienia. Badanie na dużej populacji ludzi dowiodło jednak, że wysokie spożycie pokarmów zawierających kwas fitowy chroni przed osteoporozą[2]." - wikipedia.pl
OdpowiedzUsuńNo właśnie, te związki antyodżywcze mnie dobijają. Człowiek chce jeść zdrowo, a potem okazuje się, że to nie wychodzi. W warzywach też są takie związki.
OdpowiedzUsuńja bym zwróciła też na dobre działanie owsa, polecam ciekawy artykuł http://dietlife.pl/czytelnia/dobroczynne-dzialanie-owsa/
OdpowiedzUsuńNiestety w tych czasach coraz trudniej o dobry chleb.
OdpowiedzUsuń